Wat is het maximum bedrag dat je contant mag betalen in België?
Contant geld op zak hebben is toegestaan in België, maar er geldt een limiet aan het bedrag. Overschrijdt je dit bedrag, dan riskeer je een boete.
Hoeveel rekeningen kun je contant betalen in België?
In België is het niet toegestaan om grote bedragen contant te betalen, omdat de overheid zwarte arbeid, witwassen en terrorisme wil tegengaan.
Is je factuur lager dan 3.000 euro (inclusief btw), dan kun je het volledige bedrag contant betalen. Bijvoorbeeld, als je in België een tweedehands auto koopt voor 2.999 euro bij een handelaar, mag je het hele bedrag contant voldoen.
Als je rekening hoger is dan 3.000 euro (inclusief btw), mag je slechts tot 3.000 euro contant betalen. Voor bedragen daarboven riskeer je grote problemen met de Belgische belastingdienst.
Opmerking: deze regel is alleen van toepassing op betalingen van handelaars aan consumenten, niet op betalingen tussen consumenten onderling. Verkoop je bijvoorbeeld je auto als particulier aan een andere particulier, dan zijn er geen beperkingen op het gebruik van contant geld.
Contante betalingen zijn echter ten strengste verboden in de Belgische vastgoedsector. Bij de verkoop van een huis of grond kan niet contant worden betaald; dit moet gebeuren via een bankoverschrijving of bankcheque. Deze regel geldt voor iedereen: kopers en verkopers, zowel particulieren als handelaren.
Tips voor contant betalen in België:
Als klant mag je nooit gedwongen worden om contant te betalen. Zorg ervoor dat je altijd een betalingsbewijs hebt. Als je grote bedragen contant betaalt, loop je het risico op een boete als de Belastingdienst ontdekt dat je contant hebt betaald om de verschuldigde btw te ontwijken.
Zonder een Belgisch betalingsbewijs kun je bij eventuele problemen met de fiscus ook niet bewijzen dat je daadwerkelijk betaald hebt.
Deze en andere maatregelen maken deel uit van de inspanningen van de Belgische overheid om witwassen, belastingfraude, terrorismefinanciering en zwarte arbeid te bestrijden. Als je echter een betalingsverklaring opstelt tussen jou en de verkoper en je hebt bewijs van waar het geld vandaan komt, dan is dat in orde.
Stel, je hebt een tweedehands auto gekocht ter waarde van 10.000 euro. Als je het volledige bedrag contant hebt betaald, moet je de bron van het geld kunnen aantonen als de Belgische belastingdienst hierom vraagt.
Wees dus voorzichtig en volg de bovengenoemde richtlijnen. In België kan de fiscus je jarenlang over het hoofd zien, maar op een dag kun je een bericht ontvangen waarin je wordt gevraagd de herkomst van je geld te bewijzen. Doe je dit niet, dan krijg je een zeer hoge boete. Dit kan je reputatie bij de Belgische belastingdienst ernstig schaden, en het kan moeilijk zijn om deze schade ooit te herstellen.